Haussa Suomen paras elvytystiimi
Euroopan Elvytysneuvosto (ERC) järjestää jokavuotisen Resuscitation-konferenssinsa yhteydessä Euroopan laajuisen kilpailun, jossa mitataan eri maiden joukkueiden elvytysosaaminen. Myös Suomesta on osallistuttu kilpailuun useina vuosina. Suomen edustaja on valittu vuodesta 2018 lähtien kansallisen karsintakilpailun perusteella.
Kilpailun tarkoituksena on kannustaa eri organisaatioita ja toimijoita kehittämään osaamistaan, muistuttaa laadukkaan hoitoelvytyksen merkityksestä sekä nostaa esiin huippuluokan suomalaista elvytysosaamista.
Vuoden 2020 karsintakilpailu on peruttu koronaepidemian vuoksi. Myöskään ERC:n elvytyskilpailua ei järjestetä vuonna 2020 Resuscitation 2020 -konferenssin peruuntumisen johdosta. Seuraava karsintakilpailu järjestetään näillä näkymin vuoden 2021 keväällä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ensihoitokeskuksen joukkue edusti upealla tavalla Suomea vuonna 2018 ERC:n kilpailussa. Kuva kilpailusuorituksesta Bolognasta, Italiasta. Kuva: Erik Lydén
Mitä ja missä?
Vuoden 2020 karsintakilpailu on peruttu koronaepidemian vuoksi. Myöskään ERC:n elvytyskilpailua ei järjestetä vuonna 2020 Resuscitation 2020 -konferenssin peruuntumisen johdosta. Seuraava karsintakilpailu järjestetään näillä näkymin vuoden 2021 keväällä.
Kilpailun skenaariona on aikuisen elvytys ERC:n ohjeiden mukaan. Arvosteluun vaikuttaa 50-prosenttisesti nuken antama palaute elvytyksen laadusta (syvyys, nopeus, nojaaminen ja no-flow aika) sekä 50-prosenttisesti muut suoritteet kuten elottoman tunnistaminen, tehtävien jako, johtaminen, rytmin tunnistaminen, turvallinen defibrillaatio, oikean elvytysalgoritmin noudattaminen, 4H/4T, ROSC:n tunnistaminen, post-resuskitaatiovaiheen hoito välittömästi ROSC:n jälkeen sekä jatkosuunnitelma (esim. PCI/ICU).
Mitä on palkintona?
Voittajajoukkue valitaan edustamaan Suomea ERC:n Resuscitation–konferenssin yhteydessä järjestettävään Euroopan laajuiseen kilpailuun. Vuoden 2020 konferenssi järjestetään Manchesterissa, Iso-Britanniassa. Suomen Elvytysneuvosto ja ERC maksavat joukkueen osallistumisen konferenssiin. Lisäksi Suomen Elvytysneuvosto maksaa joukkueen matkat sekä majoituksen.
Mikäli voittajajoukkueessa on jäseniä jotka eivät ole käyneet ALS-kurssia, nämä henkilöt voivat halutessaan myös osallistua ALS-kurssille alennettuun hintaan. Lisäksi Suomen Elvytysneuvoston aiemmin kilpailussa mukana olleet jäsenet ja ALS-kouluttajat sparraavat joukkuetta.
Voittajajoukkueelle on siis tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus edustaa Suomea Euroopan näkyvimmässä elvytykseen liittyvässä alan tapahtumassa. Kansalliseen kisaan osallistuva joukkue sitoutuu osallistumaan myös ERC:n kilpailuun. Mikäli vahvistusta ei saada, palkinnot ja edustus siirtyvät seuraavaksi tulleelle joukkueelle.

Vuoden 2019 karsintakilpailussa Mikkelissä voittoon ylsi HUS Hyvinkään joukkue. Joukkue edusti Suomea ERC:n konferenssissa Ljubljanassa, Sloveniassa. Kuva: Juha Jormakka
Miten kokoan joukkueen?
ERC:n sääntöjen mukaisesti joukkueessa on enintään viisi jäsentä, joista yksi on ”team leader” eli elvytyksen johtaja. Tarkempaa määrittelyä joukkueen koostumuksesta ei ole. Ainoa sääntö on, että kaikkien joukkueen jäsenten on oltava terveydenhuollon ammattilaisia, joko lääkäreitä tai hoitajia. Koska karsintakilpailussa haetaan nimenomaan edustusjoukkuetta, tämä tarkoittaa sitä että alan opiskelijat eivät voi osallistua kilpailuun ilman aiempaa soveltuvaa terveydenhuollon koulutusta (ns. jatko-opiskelijat). Huomaathan että kilpailuun voivat osallistua tasapuolisesti elvytystiimit niin ”sairaalan sisältä” kuin myös sairaalan ulkopuolisesta ensihoidosta.
Karsintakilpailuun valitaan mukaan yhdeksän ensimmäiseksi ilmoittautunutta joukkuetta. Ilmoittautumisissa on ilmoitettava kerralla kaikki joukkueen jäsenet. Suomen Elvytysneuvosto varaa oikeuden tarvittaessa muuttaa osallistuvien joukkueiden määrää sekä rajata yhdestä organisaatiosta osallistuvien joukkueiden määrää.
Lisätietoja voit kysyä sähköpostilla Suomen Elvytysneuvostolta.
Millainen kilpailu on kyseessä?
Kilpailu on haasteellinen mutta palkitseva. Joukkueen suoritusta arvioidaan tarkoin määriteltyjen kriteerien mukaisesti kokeneiden ALS-kouluttajien / ensihoitolääkäreiden toimesta. Suorituksen jälkeen joukkueelle pidetään palautekeskustelu. Edellisen vuoden joukkueilta tulleen palautteen perusteella kilpailutilanne koettiin useiden osallistujien toimesta erittäin opettavaiseksi ja myös omaa ammatillista toimintaa kehittäväksi. Kannattaa siis koota ryhmä ja osallistua – kilpailu on itsessään loistava tilaisuus myös testata oman tiimin elvytysosaamista!