Haussa Suomen paras elvytystiimi

Euroopan Elvytysneuvosto (ERC) järjestää jokavuotisen Resuscitation-konferenssinsa yhteydessä Euroopan laajuisen kilpailun, jossa mitataan eri maiden joukkueiden elvytysosaaminen. Myös Suomesta on osallistuttu kilpailuun useina vuosina. Suomen edustaja on valittu vuodesta 2018 lähtien kansallisen karsintakilpailun perusteella. Vuosina 2020-2022 kilpailua ei järjestetty koronapandemian vuoksi.

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa eri organisaatioita ja toimijoita kehittämään osaamistaan, muistuttaa laadukkaan hoitoelvytyksen merkityksestä sekä nostaa esiin huippuluokan suomalaista elvytysosaamista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ensihoitokeskuksen joukkue edusti upealla tavalla Suomea vuonna 2018 ERC:n kilpailussa. Kuva kilpailusuorituksesta Bolognasta, Italiasta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ensihoitokeskuksen joukkue edusti upealla tavalla Suomea vuonna 2018 ERC:n kilpailussa. Kuva kilpailusuorituksesta Bolognasta, Italiasta. Kuva: Erik Lydén

Mitä ja missä?

Elvytyskilpailu palaa ERC:n Resuscitation-konferenssin ohjelmaan vuonna 2023 koronapandemiasta johtuneen tauon jälkeen. Siten myös Suomen edustaja kilpailuun valitaan kansallisen kilpailun perusteella, jonka järjestää Suomen Elvytysneuvosto. Kilpailu järjestetään tänä vuonna 8.9.2023 Tampereella Taitokeskuksessa, joka on TAYS:in kampusalueella sijaitseva simulaatiokeskus.

Kilpailun skenaariona on aikuisen elvytys ERC:n ohjeiden mukaan. Arvosteluun vaikuttaa 50-prosenttisesti nuken antama palaute elvytyksen laadusta (syvyys, nopeus, nojaaminen ja no-flow aika) sekä 50-prosenttisesti muut suoritteet kuten elottoman tunnistaminen, tehtävien jako, johtaminen, rytmin tunnistaminen, turvallinen defibrillaatio, oikean elvytysalgoritmin noudattaminen, 4H/4T, ROSC:n tunnistaminen, post-resuskitaatiovaiheen hoito välittömästi ROSC:n jälkeen sekä jatkosuunnitelma (esim. PCI/ICU).

Mitä on palkintona?

Voittajajoukkue valitaan edustamaan Suomea ERC:n Resuscitation–konferenssin yhteydessä järjestettävään Euroopan laajuiseen kilpailuun. Vuoden 2023 konferenssi järjestetään 2-4. marraskuuta Barcelonassa, Espanjassa. Suomen Elvytysneuvosto ja ERC maksavat joukkueen osallistumisen konferenssiin. Lisäksi Suomen Elvytysneuvosto maksaa joukkueen matkat sekä majoituksen. Suomen Elvytysneuvoston aiemmin kilpailussa mukana olleet jäsenet ja ALS-kouluttajat sparraavat joukkuetta.

Voittajajoukkueelle on siis tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus edustaa Suomea Euroopan näkyvimmässä elvytykseen liittyvässä alan tapahtumassa. Kansalliseen kisaan osallistuva joukkue sitoutuu osallistumaan myös ERC:n kilpailuun. Mikäli vahvistusta ei saada, palkinnot ja edustus siirtyvät seuraavaksi tulleelle joukkueelle.

Vuoden 2019 karsintakilpailussa Mikkelissä voittoon ylsi HUS Hyvinkään joukkue. Joukkue edusti Suomea ERC:n konferenssissa Ljubljanassa, Sloveniassa. Kuva: Juha Jormakka

Miten kokoan joukkueen?

ERC:n sääntöjen mukaisesti joukkueessa on enintään viisi jäsentä, joista yksi on ”team leader” eli elvytyksen johtaja. Tarkempaa määrittelyä joukkueen koostumuksesta ei ole. Ainoa sääntö on, että kaikkien joukkueen jäsenten on oltava terveydenhuollon ammattilaisia, joko lääkäreitä tai hoitajia. Koska karsintakilpailussa haetaan nimenomaan edustusjoukkuetta, tämä tarkoittaa sitä että alan opiskelijat eivät voi osallistua kilpailuun ilman aiempaa soveltuvaa terveydenhuollon koulutusta (ns. jatko-opiskelijat). Huomaathan että kilpailuun voivat osallistua tasapuolisesti elvytystiimit niin ”sairaalan sisältä” kuin myös sairaalan ulkopuolisesta ensihoidosta.

Ilmoittautumisissa on ilmoitettava kerralla kaikki joukkueen jäsenet. Suomen Elvytysneuvosto varaa oikeuden rajata osallistuvien joukkueiden määrää sekä yhdestä organisaatiosta osallistuvien joukkueiden määrää.

Lisätietoja voit kysyä sähköpostilla Suomen Elvytysneuvostolta.

Millainen kilpailu on kyseessä?

Kilpailu on haasteellinen mutta palkitseva. Joukkueen suoritusta arvioidaan tarkoin määriteltyjen kriteerien mukaisesti kokeneiden ALS-kouluttajien / ensihoitolääkäreiden toimesta. Suorituksen jälkeen joukkueelle pidetään palautekeskustelu. Edellisen vuoden joukkueilta tulleen palautteen perusteella kilpailutilanne koettiin useiden osallistujien toimesta erittäin opettavaiseksi ja myös omaa ammatillista toimintaa kehittäväksi. Kannattaa siis koota ryhmä ja osallistua – kilpailu on itsessään loistava tilaisuus myös testata oman tiimin elvytysosaamista! Kilpailu on saanut aiempina vuosina paljon näkyvyyttä ja myös työnantajat ovat tukeneet siihen osallistumista. Ainakin Pirkanmaan hyvinvointialue on linjannut, että kilpailujoukkueen harjoitteluaika ja kilpailuun osallistuminen on palkallista työaikaa.

Ilmoita joukkueesi 1.8.2023 mennessä allaolevalla lomakkeella. Huomioithan että mikäli joukkueiden määrää joudutaan rajaamaan, ilmoittautuminen saattaa sulkeutua myös aiemmin. Tällöin osallistuvat joukkueet valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuminen
Anna joukkueellesi nimi, esimerkiksi "Takametsän keskussairaalan teho-osaston MET-ryhmä".
Jos joukkueen osallistujat on koottu samasta organisaatiosta, kerro organisaatio tässä.
Team leader on myös joukkueen yhteyshenkilö kilpailuun liittyvissä asioissa.
Sähköpostiosoitetta käytetään vain Suomen Elvytysneuvoston yhteydenottoihin kilpailuun liittyvissä asioissa eikä sitä luovuteta eteenpäin.
Joukkueessa voi olla team leaderin lisäksi maksimissaan neljä jäsentä, joiden on myös oltava terveydenhuollon ammattilaisia (joko lääkäreitä tai hoitajia). Joukkueen kokoonpanoa voi tietyssä määrin täydentää tai muuttaa vielä ilmoittautumisen jälkeen, mutta toivomme että ilmoitat kokoonpanon mahdollisimman täydellisenä. Ilmoittautumisessa ovat etusijalla ne joukkueet, joiden kokoonpano on ilmoitettu täydellisenä.
Jos haluat, voit kertoa meille joukkueestasi. Esimerkiksi miten kokoonpano on muodostettu, missä jäsenet työskentelevät ja miksi juuri te olette Suomen seuraava edustaja ERC:n kilpailussa?